Google på IpadAtt googla sig själv borde vara lika självklart som att borsta tänderna, men är dessvärre betydligt ovanligare. Vad ser dina kollegor och chefer när de googlar ditt namn? Om du inte själv gör detsamma kan du inte veta.

Att googla sitt eget namn minst en gång i veckan borde vara en hygienåtgärd för alla. Man behöver inte gå igenom hela sökresultatet, men de två första sidorna brukar vara lagom. Längre bak än så är det inte troligt att någon tittar. Många företag är fixerade vid hur de rankar, och vad man kan hitta i övrigt när man googlar företagsnamnet, men det här tänket har inte riktigt slagit rot hos privatpersoner. Det kan dock vara minst lika viktigt för en enskild individ som för ett företag, inte minst om man arbetar i en bransch där det personliga varumärket är viktigt. En frilansande konsult kan t.ex. vara helt beroende av sitt professionella rykte för rykte, och då kan dåliga ord på en sajt som ligger högt upp i sökresultatet vara förödande. Detsamma gäller olämpliga bilder – glöm därför aldrig bort att även kolla bildresultatet vid en namngoogling.

Fyll på istället för att rensa

I regel går det inte att få bort ett sökresultat, men det kan finnas undantag. Om du syns på en festbild på en mingelsajt kan du försöka kontakta webmaster och få hen att ta bort ditt namn. Men det är inte säkert att du kommer att få gehör för detta. Bättre är därför, för det mesta, att ”fylla på” resultatsidan uppifrån.

Har du skrivit en bok, eller är du en offentlig person? Skapa i så fall en wikipediasida om dig själv. En sådan kommer att ranka högt, men det gäller att den är allmängiltig, för annars kommer den snabbt att plockas ned av sajtens ”Wikipettrar”.

Registrera en domän i ditt namn, t.ex. larslarsson.se. Bygg helst en sajt där du berättar lite om dig själv och vad du har uppnått i livet, men det viktigaste är att ingen annan kan registrera domänen, och därmed synas på sökningar på ditt namn.