Som rökare känner nog många igen känslan: sumpade jag precis den där jobbchansen för att jag kom in på arbetsintervjun och luktade fimp? Många pratar om det första intrycket, och idag funderar vi mer än någonsin på vad vi gör för intryck. För alla är det heller inte så lätt att bara sluta röka, men kanske kan alternativen i alla fall förmildra omständigheterna?

Hur får jag bort tobaksröken så fort som möjligt? Det här är nog en fråga som många rökare ställer sig väldigt ofta – om inte dagligen. Det känns kanske orimligt att duscha, tvätta håret, borsta tänderna och byta kläderna efter varje gång du har rökt en cigarett. Snus är för många ett substitut, men många av oss fasar inför harläppen som trycks upp av prillan, hur liten den än må vara.

Kanske känner du det inte själv, ”hur mycket kan jag lukta efter en cigg egentligen?”. Jo, underskatta inte vilket moln man drar med sig av den där traditionell cigaretten. Avstå från cigg innan arbetsintervjun, är ett oumbärligt tips. Sju sekunder, sägs det, har vi på oss att föra det första intrycket, och det vore ju trist om lukten tog över det.

Överväg ett fräschare intryck

Det enklaste sättet är nog att skippa tjäran och övergå till elektroniska cigaretter. Det finns startpaket för e-cigg och det är nog ditt allra smartaste alternativ om du vill fortsätta röka men slippa göra för negativt avtryck (röklukt m.m). Studier visar att vana rökare i större utsträckning väljer e-ciggen, både som rökavvänjning men också som ett bättre alternativ för fortsatt rökning. Och många hurrar när fler väljer bort den traditionella cigaretten i favör för den elektroniska.

Andra sätt att göra ett gott första intryck har förstås med ens övriga personliga stil och kan vara. Tänk på dig själv ur arbetsgivarens synvinkel:

  • Var genuin och ärlig
  • Öppna upp ditt kroppsspråk och använd gärna öppna gester
  • Mörka kläder och kostym tenderar signalera makt och utstrålar auktoritet

Det går att förändra det första intrycket. Men som entreprenör eller inför en arbetsintervju är förstås ett första intryck närmast avgörande. Det bästa är förstås att fundera på vilket första intrycket blir av dig, men som tur är finns det smarta knep för att optimera ens intryck – och avtryck.