Att välja rätt utbildning inför sin framtida karriär är inte alltid lätt. Många står och trampar kring att välja det man brinner för eller det man tror kommer ge bäst ”avkastning”. Är du i början av din karriär och inte har särskilt relevant arbetslivserfarenhet kan det därför vara viktigt att dina studiemeriter får spela huvudrollen i ditt CV. Här får du tips om vad du kan läsa för att imponera vid arbetsintervjun.

Visst är en kurs i filmvetenskap trevligt och förmodligen får du minnen för livet, men utbildningen i sig räcker inte särskilt långt om du inte kombinerar det med annat. Däremot är det inte dåligt att den finns i ditt CV. Det gäller att komplettera med något som väger tyngre, på så sätt kan du nischa dig bättre. Varför inte sikta högre och söka in till SSE Executive Education, Nordens ledande chefsutbildning?

Bli världens bästa chef

En vanlig karriärdröm som många går och maler om i smyg är förstås att klättra i jobbhierarkin. Egentligen inte så konstigt, men tyvärr är det en dröm som för majoriteten aldrig införlivas. Ett ansvarsområde här eller där brukar oftast läggas på den som arbetar lojalt och effektivt, men det är inte alltid det leder till vare sig bättre lön eller befordran. Det som istället spelar roll för många arbetsgivare är att det kommer in en chef utifrån, som är specialiserad på att behålla en sammansatt grupp, sätta upp strategier för företaget och aktivt anpassa sig till personalens olika personligheter (läs mer i DI.se).

Andra egenskaper som rankas högt är närvaro. Många chefer ansvarar för många olika koncerner och är därför inte alltid på plats på respektive arbetsplats. Det här brukar inte toppa favoritlistorna så en populär chef är alltid på plats. I Kristianstadsbladet tillfrågade man en rad olika chefer vad de skulle vilja förbättra i sitt ledarskap och då var det många som just svarade att närvaron på verksamheten var viktig och behövde förbättras.

Viktigt med bra studiemeriter

Kan man verkligen plugga sig till en bra karriär? Självklart. Tyvärr verkar många underskatta det och väljer kanske inte alltid utbildning strategiskt. Visst hör man om framgångssagor där folk som saknar utbildning ändå kommit långt i karriären. En urban myt som bygger på enstaka historier som kryper som hörsägner bland våra bekantskapskretsar. Chansen att få ett toppjobb utan studiemeriter är dock inte särskilt stora, och kräver ofta att man har ett bra kontaktnätverk. Vill man själv öka chanserna bör man se till att förbättra sina meriter om man inte har så mycket passande arbetslivserfarenhet. Dessutom knyter man många viktiga kontakter på sin utbildning, något som inte bör underskattas!

Alla har olika syn på hur en bra chef ska vara, men när det kommer till intervjubordet är de personliga egenskaperna inte allt. Då krävs det att man på papper kan bevisa att man är certifierad och utbildad till att vara ledare.