En omväxlande arbetsmarknad där allt fler startar eget och driver sin egen verksamhet. Men inte bara det! De stora företagen anpassar sig dessutom till de anställdas krav på flexibilitet och att kunna jobba hemma ibland. Tyvärr kommer det en del nackdelar med hela utvecklingen: våra arbetsplatser har genomgått många år av forskning och fackligt arbete för att förbättra ergonomin, ljudnivån och så vidare. Men vem bryr sig om sånt när man jobbar hemifrån?

Driver man en egen firma eller jobbar hemifrån mycket i projekt eller annat så kan det vara en god idé att surfa in på Kontorsgiganten och beställa hem ordentliga kontorsprylar. Det är nämligen en rätt trist utveckling vi ser i det där drömska hemmakontoret. För det där perfekta kontorslandskapet som finns i folks hem finns nog mest i livsstilsmagasinen, kanske inte så mycket i verkligheten.

Kontoret är din arbetsmiljö

Har du till exempel koll på vilka rekommendationer det finns för arbetsställning? På Arbetsmiljöverket kan du läsa om allt från hur du ska tänka när du arbetar mycket framför en skärm, till rätt möbler och rätt belysning när det kommer till sådana typer av jobb. Det är lätt att ställa krav när någon annan har det övergripande ansvaret på en arbetsplats. Men när det plötsligt handlar om åtgärder man själv måste genomföra blir det plötsligt inte lika intressant längre. Slarvar man med sådant kommer man förmodligen få problem med migrän, ryggskador och dålig matsmältning – för att nämna några av bieffekterna.

Låt dig inspireras av verkliga kontor och arbetsplatser. Vad skulle du själv kräva som anställd om du jobbade på ett företag? Kräv detsamma från dig själv om du är arbetsgivaren! Surfa runt på nätet för att hitta inspiration kring hur det kan se ut. Är du den där cleana typen som vill ha det snyggt och stilrent (Malmö FF fick till exempel agera Sveriges snyggaste kontor i Expressen). Eller är du kanske den där som vill ha minimalistiskt runt omkring dig, med det viktiga framför dig och allt det andra prydligt ordnat i hyllor?

Att koncentrera sig på kontoret

Kontoret ska vara stället där du är som mest effektiv och produktiv. Det betyder att det ska vara en plats där du kan hålla koncentrationen och inte låta dig själv komma in på andra tankar under längre perioder. Att jobba koncentrerat är viktigt för slutresultatet och därför något du borde ta på stort allvar.

Tänk på att bullernivån heller inte får vara för hög. Det är viktigt både för koncentrationen men också för din allmänna hälsa. Bullret kan till och med vara av den grad att du själv inte märker den. En tvättmaskin som är igång, bullret utifrån gatan. De flesta kontor har bullerdämpare av olika slag, och det borde du egentligen kräva av dig själv också. Istället för att bli galen på grannarna kan det vara en god idé att inreda hemmakontoret med ljuddämpande textilier, till exempel. I GP.se kan du läsa mer om det.