En influencer, brukar man ibland säga, är en person som har över 500 följare på Instagram. Hur man än förhåller sig till det så finns det människor som är mer eller mindre skillade på social marknadsföring och på ”self-branding”, personlig marknadsföring. Det finns subtila varianter; hur du är som person och så vidare, men så finns det också beräknade strategier. Här skriver vi lite mer om hur det funkar, self-branding på Twitter, personlig profilering och annat.

Det finns systematiska sätt att arbeta med branding, och ett är att hela tiden göra sig ihågkommen på olika sätt. Att ta varje tillfälle i akt att påminna folk om ens varumärke är fråga om ren överlevnad för många. På www.axonprofil.se finns ett enormt urval av profilprodukter och vårt bästa tips för dagen är att använda det smart. För en influencer eller entreprenör i en konkurrensutsatt bransch är det mycket viktigt att inte bara lämna digitala spår utan även fysiska spår. Allt fler börjar förstå tjusningen i den typen av marknadsföring som annars har varit traditionell för större företag.

 

Så skapar du en stark profil 

Många svenskar drömmer om att bli influencers. För att vara framgångsrik i sin profilering finns det några saker man kan tänka på.

  1. Se alltid till att ha ett tydligt syfte. För dig själv är det ett måste, men det skadar inte att vara tydlig i syftet inför din målgrupp heller.
  2. Var inte för självupptagen. Att profilera sig själv och sitt varumärke går förstås mycket ut på att sudda ut gränserna mellan privat och profession; samtidigt får du inte bli för självupptagen. Ha som mål att hela tiden varva ditt varumärke med dig själv, och var noga med att ge korta fakta och info om båda delarna.
  3. Stick ut. Ja, det är lätt att säga, men svårare att göra. En strategi är förstås att känna ens fiender. Hur gör de andra? Vad är min usp? Våga vara kaxig och använd profilprodukter och give aways på nytänkande sätt. På så sätt börjar det blir en snackis om dig.
  4. När du vill marknadsföra dig själv och ditt varumärke (dvs, ditt personliga varumärke) är det en god idé att lära sig skilja på hur och var ditt personliga varumärke slutar.
  5. Skapa content som är rolig, engagerande och informativ! Samtidigt får den gärna ha en avslappnad ton.
  6. Samarbeta med andra. Man kan tänka sig att ensam är stark när man bygger ett personligt varumärke, men ensam är aldrig stark. Du måste ha samarbeten och nätverk för att kunna ta dig fram.

Svenska journalisters self-branding kartlagd 

Äntligen har det kartlagts, till och med svenska journalister marknadsför sig på olika sätt, rapporterar SR. Avhandlingen i sin helhet går att läsa här. Doktoranden menar att svenska journalister mer än andra i världen tydligt marknadsför sig på kanaler som exempelvis Twitter. Bara 13 % har en så kallad disclaimer av typen ”det här är ett privat konto och mina egna personliga åsikter”. Doktoranden tror att svenska journalister arbetar mer aktivt med varumärkesbyggande eftersom man i Sverige arbetar med individuellt och därför är journalistvärlden mer tillåtande än i andra länder.